През март т.г. Десислава Иванчева предупреди за лошото здравословно състояние на Биляна Петрова. „Диагностицирана е с множество малки и по-големи счупвания и пукнатини на прешлени на гръбначния стълб и костите на таза, получени през последния месец в резултат на тежкия физически труд, който е упражнявала и който ѝ е бил възложен от затвора, съчетан с неадекватно и ненавременно лечение“, разказва бившата кметица на столичния район „Младост“.

Иванчева разказа и, че Биляна Петрова е започнала нова работа в затвора в Сливен, свързана с тежък физически труд, и започнала да изпитва силни болки. „Затворът ѝ предписва болкоуспокояващи и я връща на работа, докато се стига до момента, в който тялото ѝ напълно отказва. Тя стига до състояние, в което не може да ходи нормално, камо ли да извършва други основни двигателни дейности“, разказва още Иванчева.

От протокола от сегашното съдебно заседание по молбата за предсрочно освобождаване на Биляна Петрова става ясно, че единственият против действително и прокурора по делото. След като казва, че нямало спор, че е налице първата изискуема от закона предпоставка – тя да е изтърпяла повече от половината от наложеното наказание, той обявява: “но считам, че не е налице втората предпоставка, а именно да са събрани достатъчно доказателства за поправяне”. “Няма спор, че осъденото лице е тръгнала по пътя на своето поправяне, за което са изложени доказателства за това в становището на Началника на затвора, такива доказателства са представени и с молбата, такива доказателства сигурно ще бъдат изложени и от защита, но този път според мен и съдебната практика, която цитирах не е извървян до края, т.е. може би остава още малко за да може в едно становище, въз основа на което съдът да може да направи своя безпротиворечив извод, да не се използват изрази като „все още съществуват проблемни зони“, „поправителният процес е започнал“, но един вид не е завършен процеса на поправяне, пътят е правилен, но не е извървян до края”, обяснява пред съда прокурора без да посочва никаква конкретика и без да коментира тежкото здравословно състояние на Петрова