De invoering van betalen per kilometer als belasting voor autobezitters in Nederland vanaf 2030 stuit op praktische bezwaren en mogelijk nadelige effecten.

Onderzoek wijst uit dat het systeem (aansluiten bij de kilometer registratie door garages) veel vragen oproept, zoals fraudebestendigheid en ongewenste gevolgen voor mensen met een laag inkomen.

Bovendien kan het leiden tot hogere kosten voor autovakanties en een stijging van de CO2-uitstoot als mensen alternatieve vervoersmiddelen kiezen.

  • SuitedUpDev@feddit.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Als iemand die echt een hekel heeft aan de auto dominerende samenleving, ben ik hier echt wel een voorstander van. Voornamelijk omdat het een eerlijker systeem is dan 1 tarief op basis van gewicht van de auto.

    De groot gebruiker van de auto (dus de mensen die meer kilometers maken) moeten daardoor meer betalen en dat lijkt mij ook niet meer dan logisch. Het enige waar we wel voor moeten waken is dat de mensen met een laag inkomen, die wel afhankelijk zijn van de auto (bijvoorbeeld mensen in ploegendienst, de nachtzuster, etc. etc.) dat we die niet nog verder de shit in trappen.

    Wat mij hier wel aan stoort, is mensen die dan ineens zeggen “Oh, dan kan ik ineens een tweede (of derde) auto erbij nemen” omdat het ineens haalbaar is en compleet de milieu impact daarvan negeren.

    Daarnaast zou ik het wel een mooie toevoeging vinden, dat de meer belastende auto’s (auto’s met een hogere CO2 uitstoot, denk aan SUVs bijvoorbeeld) meer per kilometer gaan betalen dan de spreekwoordelijke Toyota Aygo. Al is het maar om de vervuilendere auto’s van het straatbeeld te laten verdwijnen.

    Ook zoals al eerder gesteld is, moet de prijs van het OV echt naar beneden.

    • Akasazh@feddit.nl
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      0
      ·
      1 year ago

      Ik heb bij aanschaf van een nieuwe auto een lpg hybride overwogen. Dat is goedkoper én schoner. Echter in NL belasten we lpg autos nu méér dan benzine autos, wat mij persoonlijk ervan heeft weerhouden om een schoner alternatief te kiezen.

        • Akasazh@feddit.nl
          link
          fedilink
          Nederlands
          arrow-up
          1
          ·
          1 year ago

          Goeie vraag, ik moet regelmatig een afstand van duizend kilometer rijden, gezien mijn vader in het buitenland woont.

          Die actieradius is (nog) te lastig met batterijen.

  • LettuceTurnipTheBeet@lemm.ee
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    0
    ·
    1 year ago

    Ik denk dat de practische kant hiervan nog steeds dubieus is. Opeens wordt sjoemelen met kilometerstand wel heel erg beloond. Hoe gaan we dat recht houden?

    Verder vind betalen per km wel een goed idee, zeker nu elektrisch rijden steeds populairdere wordt en die mensen geen accijns betalen.

      • LettuceTurnipTheBeet@lemm.ee
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Electrische auto’s gebruiken ook de weg en zullen daar op een gegeven moment ook aan moeten bijdragen. Het is prima om electrisch rijden nu te incentiveren, maar also zometeen 50% of 90% van de auto’s electrisch is, lijkt het me niet meer dan redelijk dat die daarvoor moeten betalen.