• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    11 months ago

    OkConcentrateC at 2023-11-03 09:49:03+00:00 ID: k7mokxx


    Vart har arbetsvillkoren utvecklats mest framåt, statliga jobb eller privata sektorn? Kommuniststater eller fria marknader? Ni är bra naiva.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      11 months ago

      Paragonswift at 2023-11-03 10:21:51+00:00 ID: k7mr76x


      Reglerade marknader betyder inte statliga jobb. Bäst arbetsvillkor finner man i sunt reglerad privat sektor, så att det både finns konkurrens om arbetskraft och organiserade arbetare som inte kan spelas ut mot varandra. Gemensam nämnare för mindre reglerade arbetsmarknader är genomgående att arbetaren bara är utbytbart kött.

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        11 months ago

        OkConcentrateC at 2023-11-03 11:47:23+00:00 ID: k7mz7yg


        Skrev som svar till en annan:

        Inser stt det du skriver representerar den kollektiva psykosen på sweddit, där man utifrån egna behov väljer att prioritera utjämningspolitik före en tillväxtekonomi. Ni pratar illa om USA men de äger i princup 90% av market cap för stora techbolag som också är framtiden.

        Varför talar ni illa? För att ni prioriterar frågan om utjämningspolitik före framgång för ert land, vilket föregår det förstnämnda om man inte vill in i en ekonomisk kollaps som många europeiska länder gör.

        Det är begripligt men sorgligt att ni inte kan åsidosätta era känslor för att istället kolla på fakta om marknadsekonomin, som dokumenterats lång tid. De marknader som gått och går bäst är de med öppna marknadsregler och konkurrenskraftiga skatter.

        Jag förstår att jag kan uppfattas apatisk, men det är i min mening mer apatiskt att ha ett samhälle med politiker som recenserar utifrån goda intentioner före goda resultat. Ridå.

        • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          ·
          11 months ago

          Paragonswift at 2023-11-03 12:17:44+00:00 ID: k7n2mxs


          Det du missar är den här frågeställningen: vad är syftet med en tillväxtekonomi?

          Är det för att det bara är en fin siffra på ett papper för att slå en highscore, eller är det för att vi vill att våra medborgare ska kunna leva bättre liv?

          Om ditt svar är det förstnämnda så absolut, avskaffa alla regleringar och skrota medelklassen så att vi kan få en fin position på någon topplista någonstans.

          Men för en normalt funtad människa så är det det sistnämnda som betyder något, dvs det spelar ingen roll om det snurrar runt enorma summor i ekonomin om vanliga människor inte får ut ett bättre liv av det. Det spelar ingen roll om vi får 10% högre tillväxt om vi har en befolkning som inte känner någon ekonomisk trygghet. USA är världens största ekonomi, men faller konsekvent lägre i alla mätningar om lycka och livskvalitet jämfört med utvecklade europeiska ekonomier.

          Går det att få mer tillväxt genom att låta företagen domdera allt och avskaffa alla arbetares rättigheter? Troligtvis. Men bevisligen går det fortfarande att få en bra tillväxt som värnar om vanliga människors rättigheter och möjligheter, och det är i så fall det enda rimliga för alla som inte är bankirer.