• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    11 months ago

    OldShoe at 2023-11-03 17:17:06+00:00 ID: k7oc8sp


    Inte alls förtjust i facket heller. Finns såklart branscher där det är större behov än andra branscher, och vice versa. Fackets fokus verkar mest vara att dämpa inflationen och försöka flytta fokus från lön till förmåner som passade i ett fattigt Sverige.

    Så som löneförhandlingarna sköts på större bolag är katastrof. Träffat flera som jobbat jättelänge på bolag och som laggar som fan i lönen. Ackumulerat över arbetslivet är detta jättesummor för den enskilde.

    Men vid löneförhandlingarna säger ens chef att Unionen och bolaget har kommit överens om t.ex. 6% spritt över 3 år, dvs 2% per år egentligen. Och sedan tar vi bort 0,5%-enheter per år för att justera de som ligger fel, och resten hamnar i en pott. Så vissa får mer än dessa 6% och andra får långt mindre.

    Det är sagt som en slags snuttefilt att är man inte överens gäller det facket sagt. Aldrig pratat med någon som fått igenom detta. Träffat flera som legat totalt fel i lön men omöjligt att ändra, bara att byta jobb. Bara en vet jag om som fick en någorlunda justering. Klen tröst för en kvinna strax över 60 år och nära pension att varje månad sedan 25 års ålder fått åt helvete fel.

    Då är vi tillbaka till de jag nämnde först. Skulle inte facket granska sånt? Tydligen inte.

    Mina råd är:

    • Fixa abonnemang på typ Ratsit och kolla upp dina arbetskamrater och andra som du tycker du borde tjäna som.
    • Var jobbig, vägra få under vad facket och bolaget kommit fram till.
    • Lojal är du mot familjen och hunden, inte mot bolaget. Bry dig men inte allt för mycket. Var professionell och realistisk istället.
    • Byt jobb oftare, eller åtminstone kasta inte bort rekryteringsmejl utan vartannat år träffar du dem och några av deras klienter. Det är bra övning att bli mer professionell vid dessa samtal.
    • Bli egen, speciellt i vissa branscher som IT är det guld. Nätverk finns på Facebook och i din stad, kolla runt.