Een vriend vertelde me een opmerkelijk feitje: alleen bij tijdseenheden die eindigen op een r is het correct om ze in enkelvoud te houden, ook al heb je het over meerdere. Bijvoorbeeld: mijn moeder is 42 jaar. Ik ben er over 3 kwartier. De marathon duurde 24 uur.

Ondanks dat hij dit feitje leerde van een leraar die goed aangeschreven stond en gepromoveerd was op de Nederlandse taal (details helaas vaag want herinnering van een aantal jaar geleden), zegt mijn gevoel dat dit niet aan die “r” kan liggen.

Nou is het mij niet gebruikelijk, maar ik hoor wel eens: mijn dochter is 7 maand. En we gebruiken bij andere tijdseenheden ook wel eens enkelvoud: ik wandel een kilometer in 7 minuut 20. Daarnaast zijn andere eenheden ook niet altijd in meervoud: ik weeg 70 kilo. Een veld van 100 hectare. Dat kost dan 9 euro.

Wat zijn jullie gedachten hierover? Is de “r” aan het eind slechts een ezelsbruggetje en ligt de oorzaak van het behouden van de enkelvoudsvorm in een andere eigenschap van het woord of de context (nadruk op telbaarheid of juist niet)?

  • Shelena@feddit.nl
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    1 year ago

    Nooit bij stil gestaan. Ik heb even gedacht aan of ik een tegenvoorbeeld kan vinden, want dat zegt misschien iets over wat het anders kan zijn. Ik heb even een lijstje gezocht met tijdseenheden. Volgens mij geldt de regel niet voor ‘trimester’ en ‘kwartaal’ in elk geval. Ik ben wel benieuwd wat het verschil dan verklaard als het de ‘r’ niet is.