Eipä tommoset tekstiilijutskat peruskoulus kinostanu!

Fast forward yli 20vee - pyydän naisystävääni parsimaan poolon kainaloreiän umpeen. Katson hänen työskentelyään ja koen ahaa-elämyksen:

  • Onko se oikeasti noin helppoa?!
  • Viekö se oikeasti noin vähän aikaa?!

Nyt on mustaa lankaa yksi rulla ja setti neuloja. Ehkä 5-8 sukkaa parsittu umpeen 😂 Eka lankahankinta meni pieleen kun se oli jotain joustavaa omituista minkä ostin Prismasta - vein sen Kierrätyskeskukseen ja ostin normilankaa sieltä.

  • XTL@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    3
    ·
    edit-2
    9 months ago

    Neula ei ole tosiaan ole kovin monimutkainen laite. Ihan oman mielikuvituksen käytöllä saa luultavasti jonkinlaisia korjauksia aikaan. Jos jaksaa kokeilla ja pohtia vähän niin keksii varmaan miten syntyy huomaamattomia ja lujia ym saumoja ja miten vaatteet on alun perin kasattu. Jos pitää lankaa ja neuloja vielä tallessa ja suht käsillä niin on matala kynnys napata pieni reikä tai karannut lanka kiinni hetkessä ja jopa vaikka töissä tai matkalla.

    Kaikenlaista spesiaali oppia ja laitetta ja kikkaa sitten löytyy jos jaksaa perehtyä enemmän, mutta ei tosiaan pitäisi jäädä kuvittelemaan että pitää olla jotain kaavoja ja saumureita ja salaseuran opit ennen kuin mitään saa omille kankaan paloille tehdä. Se vois tosiaan olla kans jollain tavalla oleellinen juttu opettaa kouluissa.

    Silitysrauta ja nuppineulat on kyllä hyviä investointeja ja auttaa pitämään hankalia kankaita ojennuksessa korjatessakin. Niistä voi olla muutakin hyötyä. Ja tosiaan sopivaa lankaa ja neuloja.

    • Damaskox@lemmy.worldOP
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      2
      ·
      9 months ago

      Joo mä oon itseoppineena parsinut menemään. Luulen et halpojen sukkien matsku on aika helppoa pitää kasassa (ainakin siihen asti että ne hajoaa kokonaan).

      En koe tarvetta perehtyä syvemmin tekniikoihin - ainakaan katsoakseni videoita ja lukeakseni kirjoja aiheesta. Oon oppinu tunkemaan jotakin sukkaan että näen reiän ja tulevien reikien reunat paremmin ja etten ompele sukkaa umpeen 😂 Opin kans ittekseni tekniikan kiristämään langan suljetut päät, ettei se aukee itsestään kesken ompelun, vaatien lisäsäätöä.

      Sukkien pohja on toki eri juttu pistää kuntoon - sitä jälkeä kun ei muut nää niin se voi olla miten surkeesti/rumasti tahansa korjattu 😂 Mut esim. paidasta en oo varma. Osa musta kehottaa ennemmin laittamaan sisältä kangaspalan reiän kohdalle sen sijasta että parsisin sen reiän umpeen sen omal kankaal, jättäen sit selkeemmän rypyn (ihan niinku sukkien pohjissa) kaikkien kummasteltavaksi 🤔