Fediverse

Tahle tajuplná složenina anglických slov Federation a Universe označuje velké množství zpravidla open source softwarů, které spolu navzájem komunikují přes protokol ActivityPub.

Jejich největší výhodou oproti jejich bigtech předlohám (Facebook, Twitter, Goodread, Instagram) je absence centrálně řízených doporučovacích algoritmů, vlastnictví vložených dat samotnými uživateli a verzatilnost použití samotných aplikací. Velkou devizou jsou ideální podmínky pro zakládání tématických instancí jednotlivých služeb. Není proto výjimkou, že se zakládají Mastodon instance pro bastlíře, hackery nebo umělecky založené uživatele.

Data patří nám, nevlastní je žádná bigtech společnost. Máme právo zapomenout a být zapomenuti.

Instance

Instance představují jednotlivé uzly Fediversu. Je jich obrovské množství a je z čeho si vybírat. Vzhledem k decentralizované povaze sítě instancí není možné vyhledávat v jejich vyhledávacích rozhraních, ale existují různé nástroje, které to usnadňují. Kromě Fediverse observeru mohu doporučit například FediSearch. Vím, vypadá to zatím složitě, ale po několika dnech v tomto prostředí si rychle zvyknete a budete jako persony v kyberprostoru.

Největší výhodou tohoto přístupu zahrnující instance je propojenost a přitom decentralizace obsahu. Představte si případ: jste na Facebooku a líbí se vám content instagramového hashtagu #cyberpunk. Pokud ho chcete sledovat, museli byste si založit účet na Instagramu a tam ho odebírat. Díky ActivityPubu a společné konvenci dat je toto ve Fediversových vodách minulostí. Díky tomu možné sledovat naše komunity nebo jednotlivé uživatele našeho serveru napříč celým ActivityPub ekosystémem. Například uživatelé Mastodonu (ověřeno) můžou sledovat můj účet nebo celou zdejší komunitu cyberpunk.

kyberpunk.social

Tahle konkrétní instance běží na softwaru Lemmy napodobující link aggregator Reddit. Byla založena v roce 2023 (uvidíme, jestli se dožije roku 2024) a měla by sloužit jako místo pro virtuální debaty okolo sci-fi a kyberpunkové kultury. Jsmě ale otevření všem uživatelům, kterým se projekt Lemmy líbí a chtěli by jej využívat. Nubudeme příliš dbát na formalitách, pokud bude diskuze vyhrocenější a bude obsahovat věcné argumenty, nebudeme jí mazat. Věřím, že k mazání komunit, příspěvků nebo uživatelů budeme sahat co nejméně.

Ostatní instance

Jak vidíte, tak většinu největších instancí tvoří microbloggovací systém Mastodon. Uvádím jenom ty největší, které se s nejvyšší pravděpodobností budou objevovat v komentářích pod vašimi příspěvky. Nelekejte se, i oni jsou zvědaví a chtějí vidět náš obsah.

Očekávám, že při asimilačním procesu vyvstanou otázky. Abych se vyhl opakování, tak můžete očekávat pokračování této nepravidelné populárně-naučné série článků.

Bavte se, kámoši!

    • count_zero@kyberpunk.socialOPM
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      11 months ago

      Tohle nebude úplně na straně našeho serveru. Spíš je to (ne)feature až bug ActivityPubu. Viz screenshot z mastodon.social To samé se děje i u nově objevených profilů na Mastodonu. Tváří se, že na sobě nemají content, ale jenom vlastně není nafederovaný na serveru, který používáš. Když si ho ale otevřeš na serveru, kde se ten content už objevil, tak ho uvidíš. Ty příspěvky v oznámení jsou strašně staré, takže se ani nedivím, že ten content není nikde federovaný.

      Zrovna včera jsem to zkoušel se svým profilem.

        • count_zero@kyberpunk.socialOPM
          link
          fedilink
          čeština
          arrow-up
          1
          ·
          11 months ago

          To je možné. Teď jsem procházel pár dalších profilů a ono se to chová takhle divně napříč všemi profily na Lemmy platformě. Máš nějaký příklad, kde bych to mohl ozkoušet na jiné instanci, kde to podle tebe funguje správně? Schválně ze studijních důvodů na mastodon.social sleduju svůj profil a tam vidím svůj content správně a konzistentně. Mám podezření, že bude nutné ten profil nebo komunitu zasledovat, aby si daný server odchytal všechny příspěvky.

  • ChaoticNeutralCzech@kyberpunk.social
    link
    fedilink
    čeština
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    9 months ago

    Alternativy k subredditům najdete například na sub.rehab. Nebo se podívejte na seznam komunit této instance; pokud jste v aplikaci či máte účet na jiné instanci, tak je tady:

    Název Odkaz Odb U/m Přsp Kom
    Mimo mísu [email protected] 13 6 23 35
    DeepWebCZ – Zákoutí internetu [email protected] 9 6 5 13
    Cyberpunk pictures [email protected] 23 4 61 35
    Cyberpunk Style [email protected] 16 3 26 17
    Noobův průvodce Fediversem [email protected] 14 3 1 14
    Odvrácená strana elektroniky [email protected] 14 2 10 5
    Neon Suns [email protected] 11 2 1 5
    Oznámení [email protected] 16 2 3 14
    Synthwave, Vaporwave, Hypnagogic pop, whateverwave [email protected] 16 2 18 9
    Pimp your desktop [email protected] 1 1 1 0
    Kyberpunk [email protected] 17 1 33 27
    Electronic Dance Music [email protected] 10 1 1 0
    Shitposting corner [email protected] 6 1 1 1
    Today in dystopia [email protected] 11 1 7 5
    Drogy a všechno kolem nich [email protected] 1 0 0 0
    Rewind [email protected] 1 0 0 0
    System Shock [email protected] 2 0 0 0
    Fediverse [email protected] 2 0 0 0
    drugs & smart drugs [email protected] 1 0 0 0

    Aktualizováno 10. 12. 2023

    • count_zero@kyberpunk.socialOPM
      link
      fedilink
      čeština
      arrow-up
      0
      ·
      11 months ago

      Hele, můžeš mi vysvětlit, jakou přidanou hodnotu má tahle tabulka? Postuješ jí už do druhé systémové komunity a nevidím nic důležitého, čím by to přispělo orientaci v instanci. Pokud někdo bude chtít zjistit, jaké komunity máme na instanci, tak by se měl podívat do komunit na kyberpunk.social.

      • ChaoticNeutralCzech@kyberpunk.social
        link
        fedilink
        čeština
        arrow-up
        1
        ·
        edit-2
        11 months ago

        Rozumím, není to moc zřejmé. Rozhodně nemám úmysl spamovat, je to jenom pomůcka pro přístupnost Fediverse. O seznamu komunit na /communities samozřejmě vím, u obou tabulek na něj odkazuju.

        Většina mobilních aplikací neumožňuje zobrazit seznam komunit na instanci. Pokud v nich otevřeš /communities, tak buď hodí chybu nebo to otevřou v interním nebo externím webovém prohlížeči. Odtamtud ale odkazy vedou na https://kyberpunk.social/c/oznameni atp., a to nemusí být aplikace nakonfigurována otevírat, a když se to otevře ve webovém prohlížeči, budou přihlášeni jen ti, kteří mají účet na kyberpunk.social (vybrat, přes kterou instanci zobrazuješ obsah, nativně ve webovém UI nejde). Proto se na komunity doporučuje vždy odkazovat následovně: [email protected] - tento odkaz webové i mobilní aplikace rozpoznají jako odkaz na Lemmy komunitu stejné či jiné instance a po kliknutí se zobrazí přes tu instanci, na které je uživatel zrovna přihlášen. V sidebarech používáš absolutní odkazy, ale sám nevím, jak z tohodle !-@- odkazu udělat hyperlink, takže to asi líp nepůjde.

        Tuhle tabulku bych rád dal jako post na nějakou meta komunitu, ale neexistuje žádná, kde bych měl oprávnění postovat. Protože není pro všechny jednoduché přecházet mezi lokálními komunitami, zatím nejlepší řešení je dát to jako komentář k nějakému postu obou existujících “meta” komunit. Takže kdyby existovala [email protected] apod. (meta jako název komunity bych nedoporučoval, ten by měl být vypovídající i bez informace o instanci), kde budu moci postovat, tyhle komentáře smažu a dám to tam jako post. Samozřejmě ji nechci zakládat já, moderátorem bys tam měl být ty.

        • count_zero@kyberpunk.socialOPM
          link
          fedilink
          arrow-up
          0
          ·
          edit-2
          11 months ago

          Jasny, rozumim. Mne prijde trochu nestastne to resit tabulkou, protoze ma strasne kratkou zivotnost :( Uz zitra muze byt zastarala, kdyz se nekdo rozhodne pridat novou komunitu nebo mne jebne v kouli a nejakou smazu.

          Myslis, ze by bylo reseni uplacat dashboard na subdomene? Vypis komunit by se tahal primo z API a slo by udelat i interaktivni filtrovani podle vice kriterii. Neni to nic extra sloziteho. Max par hodin prace.

          Jinak dobry pointy, ja jsem to tam nejak nasypal a nepremyslel nad pristupnosti. Diky moc, vazim si toho :)

          EDIT: Ono celkove ma Lemmy decentni kupicku nesmyslu, ktere by stalo za to dotahnout (namatkou absenci S3, neexistujici admin dashboard, CORS omezeni pro alternativni klienty). Pro zajimavost, jakeho pouzivas klienta?

          • ChaoticNeutralCzech@kyberpunk.social
            link
            fedilink
            čeština
            arrow-up
            1
            ·
            edit-2
            11 months ago

            Zastaralá tabulka je lepší než žádná, a důvod, proč chci, abys ji postnul ty, je ten, že máš přehled o vytvořených/smazaných komunitách. Já ji můžu chodit aktualizovat třeba měsíčně, ale o změnách se automaticky nedozvím. Ledaže komunitu založím sám, což mám v plánu: zvláštní kouty českého internetu. Už mám náměty na několik postů, ještě přemýšlím nad logem, názvem a handle, aby odpovídaly ostatním na instanci. Moc to s kyberpunkem společného nemá, ale vypadá to, že po konci czech-lemmy.eu budeme jediná česká instance.

            Používám defaultní webové rozhraní na desktopu, na mobilu (Android) pak Eternity, sekundárně Jerboa nebo Thunder. Ne-open-source aplikacím jako Sync nebo Boost se vyhýbám.

            Jo a S3 je Simple Storage Service (od Amazonu)? Žádný jiný význam zkratky jsem nenašel.

            Právě se snažím udělat svůj první post na [email protected] a už čtvrt hodiny se točí kolečko… Je to ale pár mega obrázků a přes 10 kiB textu, tak uvidíme…
            Edit: Tak post už tam celou dobu visí, ale frontend to neukázal

            • count_zero@kyberpunk.socialOPM
              link
              fedilink
              čeština
              arrow-up
              2
              ·
              11 months ago

              Updatnuto, tak mi kdyžtak dej vědět, kdyby se zase něco rozsypalo. Pravděpodobně to nespravím, protože všechno běží na Docker images, ale aspoň můžu potom předstírat práci :)

            • count_zero@kyberpunk.socialOPM
              link
              fedilink
              čeština
              arrow-up
              2
              ·
              11 months ago

              O tom vím. Už konečně po rýmičce začínám reagovat na světlo, takže zítra zkusím udělat upgrade docker služeb a třeba to pomůže. Nesáhl jsem na to od launche instance, takže by to se mohly některé problémy fixnout. Obávám se ale, že Lemmy je takovej bastl, že to pravděpodobně nepomůže. Na druhou stranu jsou tam téměř každý týden nějaký releasy, takže by se některé bugy mohly pohnout správným směrem.

              Ad s tou tabulkou, to je právě jádro pudla! Proto si myslím že je lepší udělat externí tool a ten klidně vrazit do postu jako iframe, aby fungoval sám o sobě a pouze stahoval automaticky data o komunitách přímo z API bez nutnosti ručních zásahů. Zkusím to nějak zítra pošašit. POCko vydá za dvacet komentářů :)

              Jinak se adminovi czech-lemmy.eu nedivím. Ty jeho důvody jsou docela logický a Lemmy není úplně mature software. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa…

              Já používám na Androidu Jerboa, ale taky má svoje mouchy. Mlem na iOS působí trochu uceleněji.