Hej alle,

Jeg kunne godt bruge nogle råd til, hvor man skal købe kød og andre animalske produkter, hvis man gerne vil være sikker på, at dyrene har haft et ordentligt liv og en værdig død.

Jeg har altid valgt konventionelt opdrættet kød, når jeg stod ved køledisken i Rema. Jeg vidste nok godt, at dyrevelfærd og svinekød på tilbud til 25kr/pundet ikke hænger sammen, men har lukket øjnene for det og trøstet mig med, at jeg trods alt køber økologiske æg.

Nu læste jeg en artikel i sidste uges Weekendavisen om den danske kødindustri. At det står sløjt til med dyrevelfærd i konventionelle dyrebrug var ikke overraskende, men økologiske drifter lød nu heller ikke til at være paradis for grise, køer og fjerkræ.

Jeg er nået dertil, at jeg gerne vil betale det ekstra for at få kød fra dyr, som har haft det godt, og så spise mindre af det. Her tænker jeg bl.a. på køer, der ikke er taget fra deres mor efter få uger, og som har levet en stor del af deres liv på marken, grise som ikke har levet i overfyldte stalde, fået klippet halen, er blevet kastreret eller fået store mængder medicin, samt kyllinger, der er langsomt voksende og ikke har levet i overfyldte staldbygninger. Jeg tænker også på dyr, der er slagtet lokalt.

Jeg har prøvet at Google mig til svar, men det er en jungle lige fra sider der opfordrer til veganisme til Danish Crown der bryster sig af deres høje dyrevelfærd… Så hvor skal man købe sit kød, hvis man gerne vil sikre sig ovenstående og ikke ønsker at blive vegetar? Gårdsbutikker? Den lokale slagter? Menu? Jeg bor i det nordlige Aarhus, så konkrete steder tages i mod med kyshånd.

Min families kødforbrug er primært kyllingebrystfilletter, hakket kylling og hakket oksekød samt engang imellem svinemørbrad. Derudover er leverpostej og hamburgerryg et fast punkt på indkøbssedlen, da vi er en børnefamilie, og jeg tænker ikke at Stryhns og Tulip er mestre i dyrevelfærd.


Dette indlæg blev automatisk arkiveret af Leddit-botten. Vil du diskutere tråden? Tilmeld dig på feddit.dk!

The original was posted on /r/denmark by /u/Rogozjin86 at 2024-03-27 12:30:48+00:00.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    KosmonautMikeDexter at 2024-03-27 12:47:49+00:00 ID: kwsggg3


    Hej

    Jeg er på den samme rejse som dig, og jeg har et par anbefalinger:

    Køb små æg fra økologiske høns. Jo større æggene er, desto flere brækkede brystben har hønsene, uanset om de er øko, fritgående eller konventionelle.

    Køb svinekøb fra Birthesminde. Jeg tror ikke der findes grise i dansk kødproduktion der har det bedre end dem. Det er dyrt, men gud, en vild produktion de har kørende.

    Jeg har også bestilt kød fra Kødbilen nogle gange. Det er økologisk, og så kan man ofte få nogle ikke helt almindelige udskæringer, som indmad f.eks. hvilket både er sundt og bæredygtigt, da der er mindre salg i den slags. Og så er det ofte også billigere.

    Men først og fremmest vil jeg anbefale at du bliver bedre til at lave kødfri mad. Ikke fordi du skal til at være vegetar, men fordi kød fra dyr der har haft det godt, koster mange penge. Så kan man lave mad med kød når man kan prioritere det.

    Jeg laver også flere pastaretter og lignende, hvor kødet spiller en stor rolle, men hvor der faktisk er meget lidt af det. Kødet i en klassisk carbonara er jo nærmest et krydderi mere end en hovedingrediens. Det samme med n’duja på en pizza.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      4 months ago

      Cerenia at 2024-03-27 14:40:41+00:00 ID: kwsyclr


      Husk at der bliver gasset 7 milliarder hanekyllinger i æg industrien årligt i Danmark. (De er overflodsprodukt) Hvis man ikke er klar over det.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    KindlyInvestigator42 at 2024-03-27 12:40:44+00:00 ID: kwsfhgm


    start med at kig på om produktet har samtlige velfærds mærker, du kan eventuelt læse om hvad de forskellige mærker betyder.

    Ved ikke lige om du bor i lejlighed eller hus, men ellers kan du da opdrætte dine egne høns, alt efter hvad kommunens regler selvfølgelig er, der er mange byer hvor man godt må opdrætte høns.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    Fine-Database7716 at 2024-03-27 12:44:37+00:00 ID: kwsg0hs


    øko mærkning?

    kig evt rundt hvor du bord - nogen gårde har privat salg af kød, igen ved en højere pris end ved supermarkedet, men med drastisk højere dyrevelfærd. Mine forældre køber et halvt lam om året fra en gård i nord-jylland (de leverer) på den måde. smager godt, og med god samvittighed

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    Pure-Possession-3657 at 2024-03-27 12:51:38+00:00 ID: kwsgzmh


    Jeg har været både vegetar og veganer (pga. dyrevelfærd) og i min optik er gårdbutikker ofte bedst - både fordi dyrene kan have mere plads og kan komme på græs men også fordi de kan blive aflivet der hvor de græsser fremfor på et slagteri. Her kan man jo forhøre sig i butikken hvordan forholdene er for deres dyr. Generelt går jeg altid efter øko-mærket, da der er forskellige krav til dyrevelfærd der (udover at foderet skal være øko). Eks. Hvor meget plads der skal være pr. dyr, hvor mange dage om året dyrene skal være ude samt hvor stor en besætning maksimalt må være. Mener også at Frilandsmærket har samme krav, de er bare ikke helt så høje :)

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    JedediahCornslinger at 2024-03-27 12:51:46+00:00 ID: kwsh0db


    Respekt for at du tager dyrevelfærden alvorligt. Alt for mange er slet ikke opmærksomme på, at de fleste landbrugsdyr vokser op under forfærdelige forhold.

    Jeg har indtil videre ikke kunnet finde noget bedre bud end at gå efter økologiske produkter. Desværre er det ret dyrt, så det er værd at tænke over eksempelvis at blande flere grøntsager i kødsovsen, dellerne og hakkebøffen, for at ‘strække’ kødet lidt.

    Selv er jeg faktisk gået hen og blevet næsten vegetar. Jeg kan slet ikke forsvare landbrugets umoralske behandling af dyr. Og så er der selvfølgelig hele klimadiskussionen, vi skulle jo gerne efterlade et nogenlunde velfungerende økosystem til vores unger.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    Aluanne at 2024-03-27 13:24:49+00:00 ID: kwsltgf


    Arbejd henimod det kødfri køkken og når du så gerne vil have noget kød, så find de lokale økologiske frilands gårdbutikker. Transport af fødevaredyr er horribel og det er i hvert fald et skridt, som man kan cutte af.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    RememberTFTC at 2024-03-27 12:53:27+00:00 ID: kwsh8yt


    Øko er ikke nødvendigvis lig høj dyrevelfærd. Så æg fra fritgående høns er bedre end Øko bur.

    Derudover er der diverse dyrevelfærdsmærker. Gå efter 3 hjerter på det officielle dyrevelfærdsmærke (de er grønne).

    Du kan også søge efter små gårdbutikker (kør en tur), så har du mulighed for at se hvor kødet kommer fra (medmindre de bare har købt det i Netto, og sælger det ved vej til 10x pris).

    Mht pris, så er det med dyrevelfærd som med så meget andet - kvalitet koster, men det er det værd.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    MrHaxx1 at 2024-03-27 13:49:48+00:00 ID: kwspqig


    Folk i denne her tråd vil virkelig gør alt for at dyr har det godt, bortset fra at undlade at betale for at dræbe dem.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    Danbi_K at 2024-03-27 14:03:27+00:00 ID: kwsrzim


    Jeg er selv vegetar pga dyrevelfærd, og jeg forsøger også at skære ned på mælk og ost da mejeriindustrien også medfølger visse dyreetiske problemer såsom tidlig adskillelse mellem mor og kalv. Jeg tror den allerbedste måde at vise hensyn overfor dyrene er ved at skære ned på kød. Jo mindre kød man køber, jo mindre bidrager man til kød-industrien. Man kan også overveje at købe kødfri alternativer fra mærker såsom Naturli’ som tilbyder et alternativ til det konventionelle landbrug og bidrage til deres mission. Hvis man endelig skal købe kød, så gå efter god kvalitet, ikke det billigste.

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    freddyfreddyfreddyfr at 2024-03-27 13:12:41+00:00 ID: kwsk06k


    Etisk kødspisning findes stort set ikke. Hvis du køber kød, så er du en medansvarlig for den mishandling, som dyrene gennemgår, deres død inkluderet. Dyr bliver slagtet når de er “teenagere”.

    Hvis du er dybt afhængig af kødspisning, men gerne vil reducere mængden af skade du gør på dyr, kan du evt. spise påkørte dyr fra motorvejen, eller lave aftaler med folk, som holder dyr etisk, om at du na hente ligene, nar de dør af alderdom.

    Der er selvfølgelig også bønner og grøntsager, men jeg vil ikke foreslå noget ekstremt. (Beyond burger er ret gode. Try it 😜)

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    ParadiseLost91 at 2024-03-27 13:45:18+00:00 ID: kwsp0f4


    Dyrlæge her. Køb hos de lokale gårdbutikker, især hvis du kan finde nogle hvor de slagter på egen gård eller lokalt. EDIT: så lige du bor nord for Århus. Vi har mange gode muligheder på Djursland. Kender du Gartnergaarden? Tjek evt deres Instagram og Facebook. De ligger ved Egå.

    Mange private har også noget hygge-kvæg til at gå, hvor man ofte kan få lov at se hvordan dyrene går. Nogle har endda en lille Facebook side, så man kan følge med med billeder osv.

    Jeg bryder mig egentlig ikke om at nævne specifikke mærker, men jeg synes personligt Hopballemølle er et af de bedste bud på etisk opdrættet fjerkræ, hvis du ikke har adgang til lokale gårdbutikker. Noget af det der især skiller dem ud er det faktum, at de slagtes på gården. Der er desværre ikke nok fokus på, hvor stressende og nogle gange horribelt det er for dyr at blive transporteret til slagt. Det er et punkt i dyrets liv hvor vi virkelig kan tale om risiko for forringet velfærd. Hvis dyrene kan slagtes på gården, eller så lokalt som muligt og dermed kort transporttid, så er vi nået langt.

    Fordelen ved Hopballemølle er også, at du kan købe det i hele landet, da de sælges på online butikker som fx Nemlig.com

  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    4 months ago

    fluffer55 at 2024-03-27 13:56:18+00:00 ID: kwspkej


    Jeg forstår ikke tankegangen. Hvis et dyr har haft et dårligt liv, vil det vel gerne afslutte sine lidelser, mens et dyr, der har et godt liv, gerne vil leve videre. Kunne man sammenligne med en forbryder, der kun overfalder mennesker, der har haft et godt liv? 🤔

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      4 months ago

      MrHaxx1 at 2024-03-27 13:50:58+00:00 ID: kwspxej


      Jeg tror at folk faktisk er lidt ligeglad med om dyrene gerne vil dø, hvis de betaler for at få dem dræbt.

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        1
        ·
        4 months ago

        fluffer55 at 2024-03-27 15:01:49+00:00 ID: kwt241x


        Det tror jeg du har ret. Det er pseudoetik at bekymre sig om dyrene har haft det godt, inden de blev slået ihjel

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      0
      ·
      4 months ago

      FlimsyAction at 2024-03-27 14:13:49+00:00 ID: kwstq1x


      Lyder mere som en undskyldning du bruger for at have det bedre med selv og dine valg end et egentligt argument